Meteen naar de inhoud

Wat doen beschermengelen?

Wat zijn en wat doen beschermengelen voor ons? Door Kathye Kaan NL

Wat doen beschermengelen nu eigenlijk?

In de geschiedenis van de mensheid heeft de mens een aantal fascinerende ideeën gepresenteerd over wat beschermengelen zijn en wat voor verschillende soorten werk ze doen.

Hieronder licht ik er een aantal voor je uit.

Welke soorten engelen zijn er en wat is hun rol?

Er zijn verschillende stammen van engelen, allen met hun eigen persoonlijkheid en vakgebied. Elke stam van engelen is hier om te helpen. Roep ze op elk gewenst moment op.

Levenslange beschermers

Veel verschillende religieuze tradities geven aan dat beschermengelen over ons waken. Gedurende ons hele leven op Aarde. Volgens oude Griekse filosofie wordt beweerd dat beschermende geesten werden toegewezen aan elke persoon voor het leven. Zo ook volgens het zoroastrisme. Het geloof in beschermengelen die God stuurt met levenslange verzorging van de mens is ook een essentieel onderdeel van het jodendom, het christendom en de islam.

Het beschermen van mensen

Vaak wordt het werk van beschermengelen beschreven als werken om mensen te beschermen tegen gevaar. De oude Mesopotamiërs dachten dat beschermende geestelijke wezens -genaamd de Shedu en de Lamassu- hen hielpen te beschermen tegen het kwaad. Jezus vermelde ook dat kinderen beschermengelen hebben om ze te beschermen.

Mysticus en schrijver Amos Komensky, die leefde in de 17e eeuw, schreef dat God beschermengelen aan kinderen toekent om te helpen ze te beschermen. “Tegen alle gevaren, kuilen, hinderlagen, valstrikken en verleidingen.”

Ook volwassenen krijgen het voordeel van bescherming door engelen. 1 Henoch 100:5 verklaart dat God “een bewaking van heilige engelen over al de rechtvaardige mensen zal stellen.” De koran zegt in Al Ra’d 13:11: “Voor elke [persoon], zijn er engelen geplaatst, voor hem en achter hem, die bewaakt wordt door Allah’s bevel.“


Wat zijn en wat doen beschermengelen voor ons? Door Kathye Kaan NL

Meer weten wat een beschermengel voor je doet en hoe je weet of je beschermt bent?

Beschermengelen zijn in je dagelijkse leven soms zonder dat je het in de gaten hebt. Meer weten over jouw beschermengelen?


Beschermengelen bidden voor je

Jouw beschermengel kan voortdurend bidden voor je, God vragen om je te helpen. Zelfs als je je er niet van bewust bent dat een engel in gebed is voor jouw rekening. Het Catechisme van de katholieke Kerk zegt over beschermengelen: “Van geboorte tot de dood, het menselijk leven is omringd door hun waakzame zorg en voorspraak.”

Boeddhisten geloven dat engelachtige wezens genaamd bodhisattva’s -die waken over mensen- luisteren naar de gebeden van mensen en ook meedoen met die positieve gedachten.

Ze leiden de weg

Beschermengelen kunnen ook je weg door het leven begeleiden. In Exodus 32:34 van de Thora, zegt God tegen Mozes (als Mozes zich voorbereidt om het Hebreeuwse volk naar een nieuwe plaats te leiden): “Mijn engel zal voor u uit gaan. God zal zijn engelen aansturen om u te behoeden op al uw wegen… “

Opname van daden

Ieder mens heeft twee beschermengelen voor zijn of haar aardse leven. Met de bedoeling zowel de goede als de slechte daden die de persoon uitvoert, op te nemen.